סלסלת קניות
חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

בחר יישוב למשלוח / איסוף

אשכולית: המדריך המלא לאשכוליות

אשכולית

האשכוליות הן פרי הדר נהדר שכולנו נהנים ממנו בצורות שונות. הן מגיעות אלינו ממשפחת הפירות הפיגמיים, משמע שהן גדלות על עצים ריחניים כמו התפוזים והלימונים. האשכולית היא פרי הידוע בטעמו המתובל מעט במרירות ובחמיצות, והוא צבר פופולריות לא רק בזכות פרופיל הטעם הייחודי שלו, אלא גם בשל התועלות הבריאותיות הרבות שלו. במאמר זה נכיר את פרי האשכולית על היבטיו והסוגים השונים שלו, כולל המקורות שלו, הערך התזונתי שלו וההשפעות והיתרונות הבריאותיים שלו.

קצת על האשכולית

האשכולית היא פרי הדר שנחשב לסובטרופי, הידוע בטעמו המתוק ומעט מריר. האשכולית היא מקור עשיר לוויטמינים, לנוגדי חמצון ולסיבים תזונתיים, מה שהופך אותה לפרי פופולרי בקרב אנשים המקפידים על הבריאות שלהם. היא גדולה יותר מפירות ההדר  המוכרים כמו התפוז, והקליפה שלה עבה ובשרנית. אפשר לשלב את האשכוליות במגוון של מנות מתוקות ומלוחות, ואפשר גם ליהנות ממנה כמו שהיא טרייה.

מקור הפרי

האשכוליות התפתחו וצמחו בתחילה באזורים סובטרופיים, שם הטמפרטורות החמימות ושפע שמש אפשרו להן לשגשג. מקור האשכוליות באי ברבדוס, שם בוצעה הכלאה מקרית בין התפוז הג’מייקני והפומלה האינדונזית, כאשר בשנת 1750 בקירוב עלה התיעוד הראשון של הפרי בכתב. היום הן גדלות בחלקים שונים של העולם, כולל ארצות הברית, ישראל ודרום אפריקה. מקור שמו של הפרי, אשכולית, נובע מהדרך שבה הוא גדל באשכולות על העץ, בדומה לענבים.

סוגי אשכוליות

אשכולית אדומה


האשכולית האדומה ידועה בבשרה האדמוני, המתוק יותר ופחות מריר מעמיתיו. היא עשירה בנוגד החמצון ליקופן, בוויטמינים C, A ו-E.


אשכולית צהובה

האשכולית הצהובה, היא בעלת צבע בהיר ולרוב היא פחות מרירה משאר האשכוליות, אך היא חמוצה מאוד ולרוב קוראים לה האשכולית הלבנה.

אשכולית ורודה

האשכולית הוורודה מציעה איזון בין טעם מתוק למריר וצבעה ורוד עדין. לעיתים קרובות היא נחשבת לאשכולית המועדפת בזכות צבעה המושך וטעמה העדין.

אשכולית לבנה


האשכולית הלבנה היא האשכולית המוכרת מכולן, מבחוץ היא צהובה ולעיתים ירוקה, ומבפנים הפרי שלה לבן ומתוק כמעט בלי מרירות כלל.

הערך התזונתי של אשכולית

האשכולית דלה בקלוריות אך עשירה בחומרים מזינים, מה שהופך אותה לתוספת מצוינת לתזונה בריאה. היא עשירה מאוד בוויטמין C, התומך במערכת החיסון, ובוויטמין A, התורם לבריאות הראייה והעור. נוסף לאלה, האשכולית מכילה סיבים תזונתיים התורמים לבריאות מערכת העיכול, ונוגדי חמצון שונים המגינים עלינו מפני נזק חמצוני בתאים.

תועלות בריאותיות של אשכולית

האשכולית נחשב פרי בריא, שכן יש לה מגוון רחב של יתרונות טובים לבריאות:

ירידה במשקל

האשכולית תורמת לירידה במשקל בזכות כמות הקלוריות הנמוכות שבה, ותכולת הסיבים התזונתיים הגבוהה, שיכולים לגרום לתחושת שובע וסיפוק, ובכך להפחית את צריכת הקלוריות היומית.

חיזוק המערכת החיסונית

אשכולית היא מקור עשיר לוויטמין C, המשחק תפקיד מרכזי בתפקוד תקין של מערכת החיסון. נוסף אליו, היא מכילה ריכוז גדול של נוגדי חמצון חזקים כמו ליקופן, אשר עוזרים בהגנה מפני מצבים דלקתיים ומחזקים את התגובה החיסונית כנגד זיהומים ומחלות.

בריאות הלב


לאשכולית השפעה חיובית על מספר גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. הסיבים התזונתיים, נוגדי החמצון והפיטוכימיקלים שבה תורמים להורדת רמות הכולסטרול הרע, ובכך מגינים על כלי הדם ומונעים היווצרות קרישי דם בעורקים ועליית לחץ דם.

מניעת סרטן

צריכה סדירה של אשכוליות עשויה לעזור הפחית את הסיכון לסוגים מסוימים של סרטן, כמו סרטן הערמונית, המעי הגס והריאות. זאת בזכות מרכיבים פעילים ביולוגית, כמו נוגדי חמצון, פיטוכימיקלים וחומצות שומן בריאות, התורמים לפעילות נוגדת סרטן.

אשכוליות: הדברים שחשוב לדעת

למרות היתרונות הבריאותיים הרבים של האשכוליות יש להביא בחשבון גם מספר חסרונות לצריכתן:

  • טעם מר וחמיצות גבוהה – עלול לגרום לצרבות וגירויים בפה ובוושט אצל אנשים רגישים.
  • רמות גבוהות של חומצה ציטרית – עלולות להכביד על מערכת העיכול ולגרום לבעיות כמו גזים וכאבי בטן.
  • אינטראקציות עם תרופות – מרכיב הנרינגנין מעכב פירוק תרופות ועלול להגביר רמות תרופות בדם באופן מסוכן.
  • עומס על הכליות – עושר בפוטסיום עלול להצטבר בגוף ולגרום לסיבוכים אצל אנשים עם בעיות כליתיות.
  • השפעה על רמות הסוכר – עלולה לגרום לעלייה קלה ברמות הסוכר בדם אצל חולי סוכרת.

אשכולית ותרופות: עם אילו תרופות אסור לאכול אשכולית


אף שהאשכולית מועילה לרוב האנשים, היא יוצרת אינטרקציות עם תרופות מסוימות ובכך מעכבת את האנזימים שמפרקים תרופות אלה בגוף, מה שגורם לרמות גבוהות יותר של התרופה בדם ולתופעות לוואי פוטנציאליות. התרופות שלא כדאי לשלב עם אשכוליות כוללות סטטינים מסוימים לכולסטרול, תרופות ללחץ דם וחלק מהתרופות הפסיכיאטריות. לכן בעת נטילת תרופות אלו חשוב להתייעץ עם הרופאים המטפלים ולוודא אם כדאי להישמר מאכילת אשכוליות או משילובן בתפריט התזונה.  

למי אסור לאכול אשכולית?


אף על פי שהאשכוליות הן פרי שיכול להועיל רבות לאנשים רבים בזכות היתרונות הבריאותיים הרבים שבו, יש אנשים שכדאי להם דווקא להפחית באכילתו. אנשים הרגישים לחומצה ציטרית לדוגמה אשר סובלים מצרבות, נשים בהיריון, חולי סוכרת, וכמו כן חולי כליות גם הם צריכים להימנע מאכילת אשכוליות מאחר ואלו יכולות להחמיר את מצבם בדרכים שונות.


אשכולית לחולי סוכרת

אכילת אשכוליות יכולה להשפיע על רמות הסוכר בדם, ונמצא כי היא מסייעת לשלוט על רמות האינסולין בגוף. לכן היא חלק מהפירות המותרים לחולי סוכרת, אך בכל זאת יש לוודא שלא צורכים כמויות רבות מדי של אשכוליות. בעוד הפרי יכול להיות חלק מדיאטה מאוזנת, יש לאכול אותו במתינות.


אשכולית בהיריון


נשים בהיריון בדרך כלל יכולות ליהנות מהאשכוליות כחלק מתפריט תזונה בריא, במהלך ההיריון וגם בהנקה, אך תמיד מומלץ להיוועץ באנשי מקצועות הבריאות, בעיקר בשל האינטראקציה של הפרי עם תרופות מסוימות.

סיכום

האשכולית היא פרי הבולט בזכות היותו עשיר ביתרונות בריאותיים, תכולת הוויטמינים ונוגדי החמצון שבו שיכולים לשפר היבטים שונים של הבריאות, החל מתפקוד המערכת החיסונית ועד לבריאות הלב. עם זאת, לצריכת אשכוליות יש גם כמה חסרונות, בייחוד לאנשים הנוטלים תרופות מסוימות, חולי סוכרת, אנשים הרגישים לחומצה ציטרית ועוד. שימוש ביתרונות הבריאותיים של האשכולית תוך מודעות לאינטראקציות האפשריות שלה עם תרופות מבטיחה שכולם יכולים ליהנות מפרי הדר צבעוני זה באופן בטוח, טעים ובריא.

ספיישל ט"ו באב

המחיר המקורי היה: ₪370.המחיר הנוכחי הוא: ₪330.

מוצר בהנחה

המחיר המקורי היה: ₪280.המחיר הנוכחי הוא: ₪250.

מוצר בהנחה

המחיר המקורי היה: ₪280.המחיר הנוכחי הוא: ₪250.

תוספת קטנה לפינוק מושלם

Sort by Tags

ספיישל ט”ו באב-Fruit Box

330

ספיישל ט”ו באב-Dream Box

280

ספיישל ט”ו באב-Sweet Box

330

ספיישל ט”ו באב

המחיר המקורי היה: ₪370.המחיר הנוכחי הוא: ₪330.

מוצר בדיקה-תות לב

1

פינוקים box-תודה לגננת ולמורה

המחיר המקורי היה: ₪280.המחיר הנוכחי הוא: ₪250.

החלפת אזור חלוקה תאפס את הסל, האם לחזור או לאפס את הסל?


לא ניתן להוסיף מוצר מאזור חלוקה שונה, האם לחזור או לאפס את הסל?


דילוג לתוכן