אי אפשר לעבור את הקיץ הישראלי כמו שצריך בלי לאכול אבטיח טרי ועסיסי. אבל איך יודעים שהאבטיח שאנחנו קונים בסופר או אצל הירקן באמת יהיה כזה? יש לנו כמה טיפים בשבילכם לבדיקה מקדימה שתעזור לכם למצוא את האבטיח המושלם. בואו נתחיל.
בחירת אבטיח: מדע שלם
התהליך של בחירת אבטיח כולל שילוב של בדיקות חזותיות, שמיעתיות וגם במגע, שיעזרו לכם לדעת כמה הפרי בשל ומתוק. אפילו שהבדיקות והסימנים האלו נראים מגוחכים קצת לפעמים, הם יכולים לעזור לכם לדעת באמת אם האבטיח שאתם מתכננים לקנות טוב ומתאים. לכל אחד יש טיפים וטריקים משלו, אז הינה הסימנים והבדיקות שלנו שאנחנו רוצים לחלוק איתכם.
סימנים חיצוניים לבחירת אבטיח
כשאתם באים לבחור אבטיח, הרמזים הראשונים לבשלות ולטעם נמצאים במראה החיצוני שלו:
צבע הקליפה
צבע הקליפה של האבטיח יכול לספר לכם הרבה על הבשלות שלו. האבטיח צריך להיות בעל צבע ירוק אחיד, המעיד על כך שהאבטיח הבשיך כראוי. הימנעו מאבטיחים שיש להם פסים לבנים על הקליפה או שהיא מבריקה מדי, כי אלה עשויים להיות סימנים של פרי בוסר. קליפה ירוקה כהה בעלת גוון מט מסמלת בדרך כלל אבטיח בשל ומתוק.
הכתם הצהוב
הכתם הצהוב הוא המקום שעליו האבטיח נח על הקרקע בעת ההבשלה. כתם זה צריך להיות בגוון צהבהב ולא לבן. כתם צהוב עמוק מצביע על כך שהאבטיח ישב על הגפן זמן רב יותר, מה שאפשר לו להמתיק באופן טבעי. הגודל האידיאלי של הכתם הצהוב צריך להיות גדול, מה שמעיד על כך שלאבטיח היה מספיק זמן להבשיל.
העוקץ של הפרי
העוקץ של האבטיח צריך להיות ירוק ורענן. אם הוא יבש, זה אומר שהפרי לא כזה טרי ושהוא נקטף כבר לפני די הרבה זמן.
הפסים בקליפה
הסתכלו על הפסים על קליפת האבטיח. פסים ברורים הם סימן טוב לבשלות. אם הפסים מטושטשים או לא ברורים, ייתכן שהאבטיח לא יהיה בשל באותה מידה. הניגוד בין הפסים הכהים והבהירים צריך להיות מובחן, מה שבדרך כלל מעיד על פרי שהבשיל כמו שצריך.
מרקם הקליפה
געו באבטיח כדי להרגיש את המרקם של הקליפה, שצריך להיות קשיח במידה הנכונה. קליפה חלקלקה או רכה יכולה להיות אינדיקטור לכך שהאבטיח לא בשל או בשל מדי. הקליפה צריכה להיות גם קשה מספיק כדי שלחיצה עליה עם האצבעות לא תשאיר שקעים באבטיח.
הטפיחה: בדיקות מישוש ושמיעה
שיטה נוספת לקביעת הבשלות של האבטיח היא באמצעות בדיקת מישוש ושמיעה. טפיחה על האבטיח והאזנה לצליל שהוא מפיק יכולים לעזור לכם להבין מהו מצב הבשלות שלו:
בדיקת הקשיות
כדי לבדוק את קשיות האבטיח, לחצו בעדינות על הקליפה עם האצבעות. האבטיח צריך להיות קשיח יחסית אבל לא יתר על המידה. אבטיח רך מדי יכול להיות בשל מדי, ולבשר שלו לא יהיה מרקם שכיף לאכול. קשיות עקבית בכל האזורים של האבטיח היא סימן טוב לכך שהאבטיח בשל במידה הנכונה.
הקשה על הפרי
הקישו על האבטיח והקשיבו לצליל החוזר אליכם. אבטיח בשל יפיק צליל עמוק וחלול, המעיד על כך שהוא מלא מים ומוכן לאכילה. לעומת זאת, אבטיח לא בשל יהיה בעל צליל גבוה יותר ועמום.
בדיקת משקל
אבטיח בשל צריך להרגיש כבד ביחס לגודל שלו, מה שמעיד על כך שהוא מלא מים ועסיסי. השוו אבטיחים באותו הגודל – הכבד יותר צפוי להיות בשל ומתוק יותר. המשקל מעיד על תכולת מים גבוהה יותר, שהיא סימן היכר של אבטיח טוב.
סימנים פנימיים לבחירת אבטיח
אם אתם מחליטים לקנות חצי אבטיח או שיש לכם הזדמנות לבדוק את החלק הפנימי לפני הרכישה, יש סימנים ספציפיים בחלק הפנימי היכולים להצביע על אבטיח איכותי ועסיסי.
צבע הבשר
הבשר של האבטיח צריך להיות בעל צבע אדום או ורוד עמוק ועשיר, שיופיע בכל חלקי האבטיח. הימנעו אבטיחים שיש להם פסים חיוורים או לבנים בבשר – אלו הם סימנים של הבשלה לא טובה. ככל שהצבע עשיר יותר, כך האבטיח צפוי להיות מתוק ועסיסי יותר.
מבנה הגרעינים
בדקו את הגרעינים של האבטיח (או את החוסר שלהם אם אתם בוחרים באבטיחים בלי גרעינים). הם צריכים להיות כהים ומפותחים במלואם. גרעינים לבנים לא מפותחים יכולים להיות סימן לאבטיח לא בשל. בזנים בלי גרעינים, הופעה של גרעינים לבנים קטנים היא נורמלית, אבל הבשר עדיין צריך להיות טרי ועסיסי.
סוגי אבטיחים והשפעתם על הבחירה
גם סוג האבטיח יכול להשפיע על תהליך הבחירה שלכם. לזנים שונים יש מאפיינים ייחודיים היכולים להשפיע על האופן שבו תבחרו אותם:
עם גרעינים או בלי?
לאבטיחים עם גרעינים יש בדרך כלל טעם חזק ומתוק יותר בהשוואה לזנים נטולי גרעינים. עם זאת, אבטיחים בלי גרעינים הם נוחים יותר לאכילה כי אתם לא צריכים לדאוג לסילוק הגרעינים.
בחירת אבטיח צהוב
אבטיחים צהובים הם נפוצים פחות אבל הם בהחלט בחירה טעימה. יש להם צבע ייחודי ולפעמים גם טעם מתוק יותר משל אבטיח ירוק. בחירה של אבטיח צהוב בשל ועסיסי דומה לזו של אבטיח ירוק, אך חשוב לציין כי הבשר צריך להיות בצבע צהוב עז. כך או כך, מדובר בשני פירות קיץ דומים אך שונים שכולם אוהבים.
טיפים נוספים לבחירת אבטיח
מעבר לקריטריונים העיקריים לבחירת אבטיח, הינה עוד כמה טיפים נוספים שיבטיחו שתבחרו את האבטיח הטוב ביותר:
- צורה אחידה – אבטיח שאינו עגול לגמרי יכול להיות בעל גדילה והבשלה לא עקביות. סביר יותר שאבטיח סימטרי הבשיל באופן שווה בכל האזורים שלו
- הימנעו מאבטיחים עם שקעים או מכות – סימני נזק יכולים להעיד על איכות ירודה, וחתכים או שקעים יכולים גם להאיץ את ההתקלקלות של האבטיח
- הריחו את האבטיח – ניחוח מתוק יכול להיות אינדיקטור טוב לבשלות. אם אתם יכולים להריח מתיקות מקצה הגבעול, האבטיח שאתם בוחנים הוא כנראה אחד טוב
לסיכום
בחירת האבטיח המושלם אולי נראית כמו פעולה מסובכת, אבל עם הטיפים שלנו תוכלו לבחור בביטחון את האבטיחים העסיסיים והמתוקים ביותר בכל פעם. על ידי מתן תשומת לב לסימנים חיצוניים, ביצוע בדיקות מישוש ושמיעה וזיהוי התכונות הפנימיות של האבטיח, אתם יכולים להיות בטוחים יותר שאתם בוחרים אבטיח מוכן לאכילה וטעים.