האם פירות באמת משמינים? פירות נחשבים בדרך כלל לבריאים ומומלצים כחלק מתפריט מתזונה נכונה. עם זאת, יש הטוענים שאכילת פירות עלולה דווקא לגרום לעלייה במשקל. פירות הם מקור טוב לוויטמינים, למינרלים ולנוגדי חמצון חיוניים לבריאות, אבל הם מכילים גם פחמימות בצורת סוכרים פשוטים, היכולים לתרום לעלייה במשקל אם צורכים אותם בעודף. במאמר הזה נדבר על ההבדל בין פירות שונים מבחינת השפעתם על המשקל, וכיצד לצרוך פירות בצורה בריאה ומאוזנת כחלק מאורח החיים. בואו נתחיל.
האם פירות באמת משמינים?
השאלה אם פירות משמינים היא נושא הנתון לדיון, והתשובה על שאלה זו איננה חד משמעית. פירות הם מקור טבעי לסוכרים (בעיקר פרוקטוז), אך הם גם עשירים בוויטמינים, במינרלים, בסיבים תזונתיים ובנוגדי חמצון, החשובים לתפקוד תקין של הגוף. לכן השאלה אם פירות משמינים תלויה בכמה גורמים:
- כמות הצריכה – צריכת פירות במידה נכונה כחלק מתזונה מאוזנת לרוב לא תגרום לעלייה במשקל. עם זאת, צריכת יתר של פירות, בייחוד כאלו עם רמות גבוהות של סוכר, יכולה לתרום לעלייה במשקל
- סוג הפרי – לכל פרי יש תכולת סוכר שונה, ולפי הריכוז שלו בפרי צריך להביא בחשבון את הכמות היומית הנצרכת. למשל, מנגו וענבים מכילים סוכר בכמות גבוהה יותר מאשר תפוחים או אגסים
- שילוב פירות בתזונה מאוזנת – פירות צריכים להיות חלק מתזונה מאוזנת, הכוללת גם חלבונים, פחמימות מורכבות ושומנים בריאים. צריכת פירות בלבד, בייחוד בכמויות גדולות, עלולה להיות לא מאוזנת ולגרום לעלייה במשקל
- הצורך הקלורי היומי ופעילות גופנית – אם אדם צורך כמות גדולה יותר של קלוריות מהכמות שהוא שורף המצב עלול להוביל לעלייה במשקל, בין שהקלוריות מגיעות מפירות או מכל מזון אחר
בסופו של דבר, פירות הם חלק בריא וחשוב מתזונה מאוזנת, אך כמו תמיד חשוב להביא בחשבון את הכמות והאיזון.
מדוע טוענים שפירות משמינים?
יש כמה טענות מרכזיות לגבי הסיבות שבגללן פירות יכולים להיחשב כמשמינים:
הסוכר בפירות
ראשית, פירות מכילים סוכר טבעי – פרוקטוז וגלוקוז. גם לסוכרים טבעיים יש ערך קלורי, שיהפכו בסופו של דבר לשומן בגוף אם צורכים אותם בעודף מעבר לצריכה היומית.
קלוריות בפירות
אפילו שפירות נחשבים למזון בריא, הם עדיין מכילים קלוריות המחושבות בצריכה היומית. צריכת קלוריות עודפת וחוסר השימוש בהן כאנרגיה עלולים להוביל לעלייה במשקל עם הזמן.
מיצי פירות
מיצי פירות הפכו פופולריים מאוד בשנים האחרונות, אך הם למעשה עתירי סוכר וקלוריות. למשל, במיצים תעשייתיים יש תוספות סוכר רבות, ובמקרים מסוימים גם במיצים שהגיעו מדוכני בריאות יש תוספות סוכר פה ושם. כמו כן, אכילת פירות בצורה גולמית מועילה יותר מאשר צריכתם בצורת מיץ, כיוון שבתהליך ההכנה שלו חלק מהסיבים התזונתיים שאנחנו זקוקים להם נהרסים.
פירות משמינים ופירות לא משמינים: יש דבר כזה?
יש הבדל בין סוגי הפירות השונים מבחינת ההשפעה שלהם על המשקל. יש פירות הנחשבים משמינים יותר, ויש כאלו היכולים אפילו לסייע בירידה במשקל. הפירות נבדלים בכמות הקלוריות והסוכרים שהם מכילים, בכמות המים והסיבים שיש בהם, ובהשפעתם על תחושת השובע ועל קצב חילוף החומרים בגוף.
פירות משמינים
פירות יבשים כמו צימוקים, תאנים ותמרים מכילים הרבה תוספות סוכר ולכן נחשבים למשמינים יותר. בתהליך הייבוש רוב המים שבפרי מתאדים, ונותר בהם ריכוז גבוה יותר של סוכרים. גם פירות טרופיים כמו מנגו, אבוקדו ובננה עשירים בפחמימות וקלוריות בהשוואה לפירות אחרים. אם אוכלים אותם בכמויות גדולות הם יכולים לתרום לעודף קלורי.
פירות לא משמינים
פירות עונתיים כמו תותים, תפוחים, אשכוליות ופטל הם בעלי כמות נמוכה יחסית של קלוריות, ועתירי מים וסיבים תזונתיים. הסיבים תורמים לתחושת שובע ומסייעים בייצוב רמות הסוכר בדם, ולכן פירות אלו נחשבים למשמינים פחות.
הערך הקלורי של פירות
כמות הקלוריות משתנה בין הפירות השונים, אבל באופן כללי פירות נחשבים למזון שיש בו כמות נמוכה יחסית של קלוריות. פרי בגודל בינוני (כ-150 גרם) מכיל בממוצע בין 50 ל-100 קלוריות. לשם השוואה, מנת פסטה מכילה כ-200 קלוריות, וקציצת בשר כ-300 קלוריות. לכן, פירות הם מקור טוב לוויטמינים, למינרלים ולסיבים תזונתיים עם כמות קלוריות נמוכה יחסית בהשוואה למזונות אחרים.
אם כך – כמה פירות מותר לאכול ביום?
ההמלצה היא לצרוך כ-2–4 מנות פירות ביום כחלק מתזונה מאוזנת. מנה אחת היא בערך פרי בינוני או חצי כוס פירות חתוכים, למשל תפוח בינוני, בננה בגודל בינוני, חצי כוס תותים או אשכולית. כמובן שזה משתנה בהתאם לצרכים הקלוריים היומיים של כל אדם, התלויים בגיל שלו, במגדר, ברמת הפעילות גופנית וביעדי המשקל שלו.
פירות מומלצים כדי לרדת במשקל
יש כמה סוגי פירות היכולים לסייע בירידה במשקל בזכות הרכבם התזונתי. הם מכילים מים, סיבים תזונתיים וחומרים המסייעים בהאצת חילוף החומרים או הפחתת התיאבון:
תפוח
תפוחים מכילים פקטין בתוך הקליפה שלהם, התורם לתחושת שובע ומאט את התרוקנות הקיבה. התפוחים גם עשירים במים ובסיבים המסייעים בפינוי המעיים ובשריפת שומנים.
פסיפלורה
פסיפלורה היא פרי אקזוטי עתיר סיבים המאיץ את קצב חילוף החומרים. הסיבים בפסיפלורה תורמים לתחושת שובע לאורך זמן, מה שיכול לסייע בהפחתת כמות המזון שתאכלו בארוחה. כמו כן, הסיבים בפסיפלורה קושרים אליהם שומנים ומסייעים לסלק אותם מהגוף. יש הטוענים שפסיפלורה יכולה להאיץ את קצב שריפת השומן בכ-3%.
תותים
תותים מכילים מים וסיבים רבים התורמים לתחושת שובע. הם גם עשירים בוויטמין C ונוגדי חמצון המסייעים לחילוף החומרים.
אגסים
אגסים מכילים רמות גבוהות של פקטין וסיבים התורמים לתחושת שובע. ולעיכוב ספיגת שומנים ופחמימות בגוף.
טיפים בריאים לאכילת פירות
- אכלו פירות בעונה – הם טריים ועשירים בוויטמינים. פירות שלא בעונתם מאבדים חלק מהערך התזונתי בזמן האחסון וההובלה
- העדיפו לאכול פירות שלמים ולא מיצים – כך תקבלו גם את הסיבים החשובים מהפרי
- שלבו פירות עם ירקות, אגוזים או גבינות כדי ליצור ארוחה מאוזנת – הצירופים האלה משלימים זה את זה מבחינה תזונתית
- הקפידו לשטוף היטב פירות לפני אכילה – כדי להסיר שאריות חומרי הדברה
לסיכום
התשובה לשאלה אם פירות משמינים אינה חד משמעית ותלויה בסוג הפירות ובכמות הצריכה. פירות העונה נחשבים לבריאים ומועילים יותר מפירות אחרים. מומלץ לצרוך 2–4 מנות פירות ביום כחלק מתזונה מגוונת ומאוזנת, ולתת עדיפות לפירות העשירים בסיבים. יחד עם אורח חיים בריא הכולל פעילות גופנית, צריכת פירות יכולה לתרום לירידה במשקל ולשמירה על הבריאות הכללית.