פירות מגיעים בשלל צבעים וצורות, ובמדינת ישראל תמיד אפשר למצוא מגוון רחב של פירות נהדרים טריים וגם יבשים שכל אחד ואחת יאהבו. כמו כן, פירות הם מרכיב חשוב בתזונה בריאה אצל מבוגרים וילדים כאחד, הודות לערכים התזונתיים, הוויטמינים והמינרלים הרבים שהם מספקים. עם זאת, צריכה שאינה מאוזנת או צריכת יתר של פירות עלולה להזיק לבריאותנו. במאמר זה נבחן מהם היתרונות של אכילת פירות ומדוע חשוב להגביל את הכמות. נשאל אם ההמלצה של עד 3 פירות ליום נכונה, ומהי בעצם כמות הפירות המומלצת לצריכה יומית. בואו נתחיל.
למה כדאי בכלל לאכול פירות?
ידוע למומחים בעולם הבריאות והתזונה כי צריכה יומית של פירות קשורה להפחתת הסיכון להתפתחות מחלות לב, סרטן, סוכרת ועוד בעיות בריאות קשות. זאת מאחר שפירות הם מזון בריא מאוד, הודות להרכב התזונתי שלהם הכולל ויטמינים, מינרלים, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון. יתרונות בולטים נוספים לשילוב של פירות בתזונה שלנו כוללים:
עוזרים לוויסות משקל
פירות הם דלי קלוריות אך הם ממלאים ומשביעים הודות לסיבים שבהם. אכילתם מקטינה תחושת רעב ומפחיתה צריכת קלוריות מיותרות. כתוצאה מכך, אכילת פירות יכולה לסייע בהורדה במשקל או בשמירה על משקל בריא. אנשים שאוכלים פירות מושפעים פחות מהתקפי רעב וצורכים פחות קלוריות, בהשוואה לאנשים הצורכים פירות מעובדים או חטיפים.
תורמים לבריאות הלב
פירות רבים עשירים בנוגדי חמצון, כגון ויטמין C ו-E, החיוניים להגנה על כלי הדם ולמניעת טרשת עורקים. כמו כן, הסיבים והמינרלים בפירות עוזרים להוריד את רמות הכולסטרול הרע LDL, ולשפר את רמת הכולסטרול הטוב HDL, שני גורמים קריטיים לבריאות הלב.
מסייעים לעיכול
הסיבים התזונתיים בפירות חיוניים לתפקוד תקין של מערכת העיכול ולמניעת עצירות. סיבים תזונתיים בפירות הכרחיים לתפקוד תקין של מערכת העיכול וחשובים בעיקר לאנשים הסובלים מעצירות כרונית. הסיבים גם מזרזים את פעילות מערכת העיכול, מונעים דלקות מעיים ותורמים לאיזון המיקרוביום במעי.
למה מומלץ להגביל את כמות צריכת הפירות היומית?
על אף היתרונות, יש להגביל את צריכת הפירות מכיוון שהם מכילים גם סוכר בכמויות ניכרות. אכילת יתר של פירות עלולה לתרום לעלייה במשקל, לסיכוי לחלות בסוכרת ולהחמרת בעיות שיניים. לכן חשוב לצרוך פירות בכמות מבוקרת ולא להגזים.
עד שלושה פירות ביום: האם זה מיתוס?
ההמלצה הרווחת היא לצרוך עד שלוש מנות פרי ביום כחלק מתזונה מאוזנת. המלצה זו מבוססת על כך ששלוש מנות פרי מספקות את מרבית הוויטמינים, המינרלים ונוגדי החמצון היומיים הנדרשים לגוף תוך שמירה על צריכת סוכרים ברמה סבירה. אפשר לצרוך מעט יותר פירות בהתאם לצרכים האישיים ובתנאי שמדובר בפירות שלמים וטבעיים ולא במיץ או באבקה.
אז כמה פירות מותר לצרוך ביום?
הכמות המומלצת המדויקת תלויה במשקל, בגיל, ברמת פעילות גופנית ובעוד גורמים אינדיבידואליים. עם זאת, ההמלצה לצריכת פירות יומית היא:
• נשים – עד 2 פירות גדולים או 3 קטנים
• גברים – עד 3 פירות גדולים או 4 קטנים
המילה “גדולים” מתייחסת לפירות בגודל בינוני כגון תפוח, אשכולית או מנגו. “קטנים” הם פירות קטנים יותר כמו משמש או קיווי. חשוב לזכור כי מדובר בהמלצה, וכל אדם יכול להתאים אותה לצרכיו בליווי דיאטן או רופא מטפל. העיקר הוא להימנע מצריכת יתר של פירות העלולה להיות מזיקה.
ומה עם פירות חתוכים?
כאשר אוכלים פירות חתוכים למשל במגש פירות, קשה יותר לעקוב אחר הכמות. עם זאת, הכללים דומים – מומלץ לא לעבור שני גביעי פירות קטנים או גביע פירות בינוני אחד ביום. אכילת סלסלת פירות קטנה היא כמות מתאימה לרוב האנשים ליום. אכילה מעבר לכמות הזאת עלולה להוביל לצריכה עודפת.
שייק פירות נחשב?
שייק פירות טבעי ללא תוספת סוכרים אכן נחשב מנת פירות. עם זאת, בניגוד לפרי שלם הוא מכיל פחות סיבים תזונתיים וויטמינים, ויותר סוכרים. לכן מומלץ לצרוך שייק פירות כתחליף לארוחת פירות אחת בלבד מתוך היומיות המומלצות.
לסיכום
אכילת פירות היא הכרחית לבריאות, אך כדאי לעשות זאת בצורה מאוזנת. הכמות המומלצת לצריכה היא עד 4-2 פירות ביום בהתאם לגודל הפרי ולצרכים האישיים שלכם. צריכת יתר עלולה להזיק, בעוד ויתור מוחלט עלול לגרוע מבריאותכם ויטמינים ומינרלים חשובים.