מי מאיתנו לא מתרגש מעט כשראש השנה מתקרב. חג שמסמן התחלות חדשות ונקיות, חג של משפחה ואוכל טוב. כולנו כמובן מחכים לסימנים לראש השנה שפרוסים על השולחן ודואגים לברך אותנו לשנה חדשה טובה ושמחה, שהזכויות שלנו ירבו כמו גרעיני הרימון ושנהיה השנה לראש ולא לזנב. אבל מה עומד מאחורי סימנים אלה, למה דווקא בחרו בתפוח ודבש, ברימון ובדלעת? במאמר שלפניכם ריכזנו את כל המידע על סדר הסימנים לראש השנה, כדאי להמשיך לקרוא.
מהו מקור הסימנים לראש השנה ומה הם מסמלים?
למה בעצם אנחנו עורכים שולחן גדול בחג וממלאים אותו בסימנים לראש השנה, שעל פניו הקשר שלהם לברכה לא ממש מובן? כבר בהמשך נדבר על הסימנים עצמם ולמה בחרנו דווקא בהם, אבל מאיפה המנהג התחיל ולמה עורכים סדר סימנים לראש השנה? ננסה לענות ביחד על השאלה. נוכל למצוא את המנהג הזה עוד מתקפת הגאונים. הם האמינו שהמאכלים האלה יהיו סימן לשנה טובה יותר, לכן הם נקראים “סימנים”. לכל סימן נוספה ברכה לשנה טובה יותר לפי שמו של הסימן או תכונותיו, לדוגמה זכויות רבות כמו גרעיני הרימון.
הסימנים לראש השנה
אחרי שהבנו מהם הסימנים ומהם מסמלים בראש השנה, נכיר את הסימנים הבולטים ביותר בחג הזה. בדרך כלל שם הסימן תואם את הברכה שאותה נברך על הסימן ומרמז עליה. מהם הסימנים הבולטים ביותר שכלל הנראה נמצאים בשולחן החג של רובנו?
תפוח בדבש
אין אחד שלא אוהב את השילוב של תפוח עץ ודבש. השילוב הזה לא רק טעים אלא גם מזכה אותו בברכה לשנה טובה ומתוקה. אולי זה יפתיע רבים, אבל מקור לסימן הזה מגיע מאירופה בתקופת ימי הביניים שעם השנים התערבב במנהגי המזרח והיום אפשר למצוא אותו בכל שולחן חג. הברכה לסימן זה היא “יהי רצון מלפניך ה’ אלוהינו ואלוהי אבותינו שתתחדש עלינו שנה טובה ומתוקה כדבש”.
רימון
מלבד התפוח, גם הרימון מזוהה מאוד עם החג הזה. משום שהרימון מלא בגרעינים הם מסמלים את המצוות שלנו ואנחנו מבקשים שזכויותינו, כלומר המצוות שנקיים השנה יהיו רבות כגרעיני הרימון. הברכה לסימן זה היא “יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו כרימון”.
ראש דג או אַיִל (כבש בוגר)
הסימן הזה מסמן ברכה המבכרת אותנו שתמיד תהיה קדימה ולמעלה ולכן בברכה זו נהוג לאכול ראש של דג או של אַיִל. הברכה לסימן זה היא “יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שנהיה לראש ולא לזנב”.
רוביא
הרוביא מתייחס בעצם לשעועית שבעברית נקראת לוביא. השעועית שלה הרבה זרעים מתקשרת לריבוי ולכן הסימן הזה מזכיר את הברכה המברכת אותנו שזכויותינו יהיו רבות. הברכה לסימן זה היא “יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שירבו זכויותינו ותלבבנו”.
כרתי
הסימן של הברכה הזאת היא הכרישה. בחרו דווקא בכרישה משום שהיא מזכירה את המילה “לכרות” שכן אנו מבקשים שייכרתו האויבים שלנו והשונאים שלנו. הברכה לסימן זה היא “יהי רצון מלפניך ה אלוקינו ואלוקי אבותינו שייכרתו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו.”
קרא
קרא הוא סוג של ירק ממשפחת הדלועיים אך אין הכוונה ספציפית לירק מסוים ולכן בדרך כלל בוחרים בדלעת או בקישוא. בגלל שמו של הירק “קרא” הוא נשמע לנו כמו המילים “קרא” – לקרוא וכמו “קרע” – לקרוע. בברכה הזאת אנחנו מברכים שיקרע רוע גזר הדין שלנו ולקרוא לפנינו את זכויותינו. הברכה לסימן זה היא “יהיה רצון שייתמו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתינו”.
תמר
את התמר בחרו כי הוא מזכיר בשמו את המילה “תמו”, שכן מברכים בסימן זה שיסתיימו (ייתמו) כל האויבים והשונאים שלנו. הברכה לסימן זה היא “יהיה רצון שייתמו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתינו”.
סלק
בברכה זו, שבה אנחנו מברכים שיסלקו כל האויבים שלנו, בחרו כסימן ירק ממשפחת הסלקיים שמזכיר את הפועל “לסלק”. אפשר לבחור בין סלק, עלי תרד או עלי מנגולד. הברכה לסימן זה היא “שיסתלקו אויבינו ושונאינו וכל מבקשי רעתנו”.
אילו מאכלים אפשר להוסיף לשולחן חג חגיגי?
אחרי שעברנו על כל הסימנים והברכות הגיע הרגע שלכבודו התכנסנו – ארוחת החג. יש כל כך הרבה מאכלים שאפשר להגיש בראש השנה שיהיו טעימים, חגיגיים ומיוחדים ויהפכו את השולחן שלכם לשולחן חג שהאורחים שלכם לא ישכחו בקלות. ריכזנו עברוכם כמה מאכלים שאתם חייבים להגיש:
מנות ראשונות ועיקריות
המאכלים הכי אותנטיים וחגיגיים אלה מאכלים שעוברים מדור לדור ומקשטים שנים רבות שולחנות חג של משפחות יהודיות. הינה כמה מאכלים ברוח יהודית שאתם חייבים להגיש בראש השנה:
- גפילטע פיש: כולם כבר מכירים את הגפילטע פיש שמגיע אילנו מעדות מזרח אירופה. הגפילטע פיש היא קציצת דג טחון ומעליה גזר. המנה הזאת קיבלה עם השנים שם של מנה שלא כולם מתחברים לטעמה, אבל זאת משום שאולי לא ניסו. לגפילטע פיש טעם מתקתק-חריף ואולי כדאי לנסות את המנה הזאת השנה, יכול להיות שתתאהבו.
- סלט רענן בשילוב תפוח ורימונים: אפשר להכין סלט גדול ומרכזי ברוח החג. סלט של ירקות חתוכים טריים כמו מלפפון, עגבניות, חסה, בצל סגול וגמבה ולשלב בתוכו קוביות תפוח אדום וכמה כפות של גרעיני רימון ויש לכם סלט צבעוני, רענן וטעים.
- סלט חמצמץ של סלק ולוביה: רעיון נוסף של סלט ברוח החג הוא סלט של סלקים סגולים ומתוקים ולוביה רעננה במיץ לימון חמוץ ושמן זית. וכך יהיה לכם סלט עשיר ומלא והכי ברוח החג שרק אפשר.
- עוף בתנור ברוטב דבש ועלי טימין: אפשר להכין מגש גדול של עוף ברוטב של לימון ודבש כך שהעוף יקבל טעמים קרמליים וטעימים, שגם הם ברוח החג. עלי הטימין יוסיפו טעם וארומה שישדרגו את המנה ויפתיעו את כל האורחים.
- חלה מתוקה-מתוקה מנוקדת צימוקים: החג הזה מתמקד במאכלים מתוקים כסגולה לשנה מתוקה וטובה, ולכן כדאי להכין חלות מתוקות שבהן צימוקים. נהוג בחג הזה להכין חלות עגולות ומיוחדות שיוסיף עוד עניין לשולחן החג שלכם.
קינוחים ומנות אחרונות
טוב, כבר דיברנו על כך שהחג הזה סובב סביב מאכלים מתוקים וטעימים ואין כמו קינוחים כדי להמתיק את סוף הארוחה. הינה כמה רעיונות לקינוחים שיעשו לאורחים שלכם שנה מתוקה כדבש:
- מגש פירות טרי וטעים: מגשי פירות מלאים במגוון רחב של פירות יהיו רעיון מושלם לקינוח לארוחת החג. פירות הם קינוח פרווה, טעים וקליל אחרי ארוחת חג גדולה. תוכלו בין הקינוחים שלכם לשלב מגש פירות מעוצב ויפה שיוסיף גם לעיצוב השולחן שלכם.
- עוגת תפוחים וקינמון: עוגת תפוחים היא העוגה האידיאלית לראש השנה. התפוח שמסמל את החג בתוספת של קינמון יוצרים שילוב חלומי ומנחם.
- עוגת דבש: כולנו מחכים בקוצר רוח לראש השנה כדי לתת ביס בעוגת דבש עסיסית ונימוחה, במתיקות מדויקת שמסמלת את החג בצורה הטובה ביותר.
- דובשניות ביתיות: בשנים האחרונות צצים ברחבי האינטרנט עשרות מתוקים לממתק הטעים ביותר בראש השנה – הדובשניות. עוגייה נימוחה בטעם חזק של דבש היא עוגייה שכל אורח היה שמח לקבל בשלב הקינוחים. תוכלו למצוא מתכון ולמלא את הבית שלכם בריח מתוק של דבש ולהכניס את אווירת החג לבית שלכם.
- סורבה: קינוח פרווה נוסף שיכול לרענן את האורחים שלכם הוא סורבה. אפשר להגיש סורבה של פירות המתאימים לראש השנה כמו סורבה רימונים או סורבה תפוחים שיהיו גם טעימים וגם מקוריים ומיוחדים.
קישוטים מגניבים ומיוחדים לשולחן החג
לצד הסימנים לראש השנה, הקינוחים והאוכל הטוב תמיד כיף לשבת בשולחן חג מעוצב ויפה. עיצוב שולחן חג לא חייב להיות תמיד מסובך. אפשר לבחור כמה פריטים ברוח ראש השנה שיקפיצו את עיצוב השולחן כמה דרגות מעלה. הינה כמה טיפים לעיצוב שולחן חג מושלם:
- קישוטים אכילים: אפשר למלא את השולחן באשכולות תמרים צהובים או לשים כמה כאלה במקומות מרכזיים בשולחן. הצבע הצהוב של התמרים משתלב מעולה באווירת החג ובצבע של הדבש שמסמל את החג הזה. האשכולות יכולים להיות גם קישוט יפה וגם לשמש בעת הברכה. כל אחד יכול לקטוף מהאשכול תמר או שניים ולברך עליהם בזמן המתאים. אותו הדבר אפשר לעשות ברימונים ולפזר בשולחן חצאי רימונים מרשימים או כמה קערות גדולות של גרעיני רימון.
- אקססוריז ופלטת צבעים: היום אפשר למצוא בכל חנויות החד פעמי וחנויות המסיבות אביזרים ואקססוריז שיהיו תואמים לראש השנה. אפשר למצוא מפיות שעליהן כתוב “שנה טובה”, או חובקים למפיות בצורה של דבורים. אפשר גם לבחור בפלטת צבעים חגיגית בגוונים של צהוב, ירוק, אדום ולבן וליצור שולחן הרמוני ויפה.
- מתנות קטנות לאורחים: אפשר לשים על הכיסא של כל אורח צנצנת קטנה של דבש ודבשון (מקלון שנועד להוצאת דבש) או להניח לכל אחד חלה קטנה מתוקה עטופה נייר צלופן.
סיכום
אין ספק שעכשיו, כשאנחנו מכירים את הסימנים הבולטים לראש השנה, יהיה לנו יותר קל לברך עליהם לקוות שהתגשמו לטובה. מלאו את השולחן שלכם במאכלים טעימים, קישוטים אכילים ובכל טוב. שנה טובה ומתוקה לכולם.