נכון – בחורף מחשיך מוקדם, קר וגשום ואי אפשר ללכת לים, אבל מי אמר שהחורף לא מביא איתו גם דברים נפלאים ובעיקר טעימים? אחד הפינוקים הכי גדולים בחורף הוא בלי ספק תות השדה, אותו פרי אדום ומתוק שפשוט אי אפשר להפסיק אותו בעונה הזאת. אם גם אתם חובבי תותים מושבעים, הי
נה כמה דברים מעניינים ששווה לגלות על הפרי המיוחד.
קצת עובדות על תות שדה
תות השדה האדום והמוכר שכולנו אוהבים שייך למשפחת הוורדניים, שאליה שייכים גם תפוח העץ, האגס והאפרסק. בשונה ממה שנהוג לחשוב, לתות השדה אין שום קשר לפרי היער המתוק תות עץ. תות השדה הוא הפרי היחיד שהזרעים שלו נמצאים עליו (יותר נכון על המצעית שלו) ועל כן הוא גם נחשב לפרי מדומה. הוא בעל שונות גנטית גבוהה, מה שאומר שזהו צמח בעל כושר הסתגלות נפלא לסביבות גידול שונות. מקור השם “תות” הוא מן השפה הפרסית והשם גם מופיע בתלמוד.
סוגי זנים של תות השדה
בעולם ישנם מעל ל-600 זנים שונים של תות שדה וכמו כן גם ניסיונות הכלאה רבים בניסיון להגיע לתות בעל הטעם המתוק ביותר ולמקסימום חיי מדף. כאן אצלנו בישראל ישנם שבעה זנים נפוצים שאותם מגדלים בהתאם לזמן המדויק בשנה ולאופן הגידול הרצוי. הזן הנפוץ ביותר בארץ נקרא זן אורלי ואפשר למצוא אותו במחצית משטחי הגידול בארץ. אחריו ישנם הזנים הדס וברק שתופסים נתח של כ-30 אחוזים משטחי גידול התות בארץ. שני זנים חדשים ומעניינים חדשים נקראים שני וגילי. שני הוא תות גדול מאוד ומתוק שמבשיל כבר בנובמבר ומאופיין בכמות סוכר גבוהה. גילי הוא זו מאורך, מוצק ועסיסי למדי ובעל חיי מדף ארוכים יחסית. עוד זן חדש ומעניין נקרא יסמין והוא הונדס כדי להקדים את תחילת העונה. בשיטת הגידול המוכרת והיעילה – גידול תלוי, נפוצים הזנים תמיר ויובל.
כיצד מגדלים תות שדה והאם אפשר לגדל אותו בבית?
תות שדה הוא סוג של שיח ואפשר לגדל אותו בכמה אופנים. אפשר לגדל אותו באופן קלאסי באדמה, כשהאתגר הוא להפריד בין הפירות לאדמה הלחה שתביא לריקבון של הפרי, את ההפרדה לרוב עושים באמצעות יריעות פלסטיק. בשנים האחרונות מגדלים את תות השדה בעיקר בצורה תלויה מעל לפני האדמה, בצורת צינורות מלאים באדמה שבהם חורים המכילים את השתילים. בצורה הזאת אין לשתילים מגע עם האדמה. אפשרות נוספת היא מצע מנותק, גידול הידרופוני ללא אדמה. תות שדה הוא צמח שאפשר לגדל בקלות בבית, בין אם בעציצים, ישירות באדמה או בגידול תלוי. גם במרפסות קטנות אגב, עם מעט הכנה והיכרות עם הגידול, אפשר להגיע לתוצאות יפות בהחלט וליבול מרשים ובעיקר טעים.
מתי מתחילה העונה של תות השדה?
אם יצא לכם לקבל סלסלת פירות מלאה בתותים אדומים ומתוקים, כנראה קיבלתם אותה בעונת הסתיו, בחורף או מקסימום באביב המוקדם. תות שדה זקוק לתנאים מיוחדים לשגשוג ואחד מהם הוא טמפרטורות נמוכות יחסית. כן, אפשר לגדל תות שדה גם בקיץ, אבל בתנאים די מורכבים ולכן נדיר לראות תותים על המדפים בעונה החמה, וגם אם כן נראה הם יהיו לא זולים בכלל.
יתרונותיו הבריאותיים של תות השדה
- עשיר בוויטמין C: נכון שלרוב ויטמין C מתקשר לפירות הדר בעיקר, אבל אם אתם מחפשים מאכלים המכילים ויטמין C ורוצים קצת לגוון, אל תתבלבלו ובחרו בתותים. ויטמין C מגן על הגוף מפני רדיקלים חופשיים, מסייע למניעת מחלות לב וסרטן, חיוני מאוד לסינתזה של הקולגן בגוף, תורם לספיגת הברזל ומשחק תפקיד גדול בריפוי פצעים.
- עשיר בפולאט: פולאט הוא מרכיב בתות שהופך בגוף לחומצה פולית שהיא חלק ממשפחת ויטמיני B, שכן היא חשובה ביותר ליצירת DNA, מניעת מומים אצל תינוקות ומניעת מחלות רבות, לרבות מחלות לב וכלי דם.
- פיטוכימיקלים: הם חומרים חשובים מאוד, המשתמשים נוגדי חימצון ושומרים על הגוף בצורה נפלאה. הפיטוכימיקלים העיקריים שנמצאים בתות נקראים פלבנואידים והם נחשבים לנוגדי חמצון חזקים במיוחד והם גם אלו שמעניקים לתות השדה את צבעו האדום.
- עשירים בסיבים תזונתיים: תותי השדה עשירים בסיבים תזונתיים שהם חיוניים ביותר לאדם. הם מסייעים לתחושת שובע ועל כן עוזרים לרדת במשקל, מאיצים תהליכים מטבוליים בגוף ותורמים לספיגה איטית יותר של הסוכר במעי.
- שמירה על המשקל: התות הוא פרי בעל כמות קלוריות נמוכה ביחס לנפחו ומכיל כאמור כמות גדולה של סיבים תזונתיים. יחד עם זאת הוא חטיף מפנק ומתוק שגם תורם לתחושת שובע, כך שהוא בהחלט פתרון מצוין עבור מי שמנסה לשמור על משקל גוף תקין ועדיין רוצה להתפנק בחטיף טעים.
- שמירה על הלב: מחקרים רבים מראים כי תות שדה, כמו גם פירות יער, הוא פרי בעל מנגנונים רבים להפחתת דלקות בגוף, שיפור של הדם, עיכוב הצטברויות טסיות הדם, שיפור פרופיל השומנים בדם והגברת עמידת הכולסטרול לחמצון. כל התכונות האלה הן תכונות חשובות לשמירה על הלב ולמניעה של מחלות לב.
תות שדה ואלרגיות
אפשר לראות כי תות השדה הוא פרי טעים ובריא, אבל הוא לא מתאים לכולם. תות שדה נחשב למזון אלרגני יחסית והאלגרייה יכולה לעיתים להיות תגובה לתות עצמו ולעיתים תגובה לכימיקלים שאיתם הדבירו את השיח (ככלל עדיף לאכול תותים שגודלו בשיטות הדברה טבעיות). התקפי אלגרייה עשויים להתבטא בדרכים שונות, החל מגירודים, פריחה על העור וכתמים באזורים שונים, דרך תסמינים של מערכת העיכול כמו אי נוחות בבטן, בחילות והקאות וכלה בהתקפים חמורים של קשיי נשימה שעשויים אף לסכן חיים. חשוב לשים לב ולהיזהר כמובן אם יש צורך.
כיצד לאחסן תות שדה בצורה נכונה?
המפתח לשמירה על טריות התותים לאורך זמן הוא אחסון פירות וירקות בצורה נכונה, ואם בא לכם לשמור על התותים שלכם טריים, הינה טריק שלגמרי יעזור: שימו את התותים בקערה ומלאו אותה במים פושרים. לאחר מכן הוסיפו כף אחת של חומץ וערבבו היטב את התותים. לאחר מכן שימו את הכול במסננת ושטפו בזרם חלש של מים פושרים. הניחו את התותים להתייבש ולאחר מכן שימו אותם בקופסה אטומה בתוך המקרר. הטריק הזה יאפשר לכם ליהנות מתותים טריים במשך שבועיים פחות או יותר במקום שבוע אחד.
זה הזמן לתות מתוק וטעים!
בשורה התחתונה, תות השדה הוא אחד הפינוקים הגדולים ביותר של עונת החורף בישראל. אם בא לכם לפנק מישהו שאתם אוהבים בימים הקרים, או אפילו את עצמכם, מגשי פירות מלאי תותים מתוקים הם אחד הפינוקים הכיפיים ביותר שיש. מקווים שהצלחנו לחדש ובעיקר לעשות לכם חשק לתותי שדה אדומים, עסיסיים ובעיקר מתוקים. שיהיה הרבה בתאבון!